شوشتر کجاست و چگونه است؟

شوشتر در قدیم مرکز استان خوزستان بود و هم اکنون یکی از شهرهای‌آباد، بااهمیت‌ و‌ تاریخی‌ این‌ استان‌ به‌ شمار‌ می‌رود.دیبای‌شوشتری شهرت جهانی‌داشته است و در قرن دهم پوشش کعبه را از دیبای شوشتری تهیه می کرده‌اند.

مکان های دیدنی و تاریخی

علاوه بر آثاری که عظمت نواحی گتوند، عقیلی،شعییه و دیلم را در دوران عیلامی نمایان می‌سازد این شهر با شبکه ای از سازه های پیچیده نظیر پل ها، شبکه ها، آسیاب‌ها و آبشارها به صورت موزه تاسیسات درآمده است. قلعه سلاسل، بند میران، کلاه‌فرنگی، پل شادروان، بند برج عیار، آبشارهای متعدد، نهر بزرگ داریون، مسجد جامع و خانه مستوفی که به اداره میراث فرهنگی تبدیل شده از مهم ترین دیدنی‌های شهرستان شوشتر به شمار می‌آیند.

صنایع و معادن

دو واحد بزرگ صنعتی کشت و صنعت نیشکر کارون در این شهرستان از جمله مهم ترین مراکز صنعتی است‌که تولید شکر را در این منطقه بر عهده دارند.

کشاورزی و دام داری

شوشتر یکی از مراکز مهم کشاورزی ایران محسوب شده و محصولات عمده آن گندم، ذرت، حبوبات وصیفی‌جات است این شهرستان به علت دارا بودن سدها، پل ها و آسیاب های متعدد به صورت موزه تاسیسات مهار آب و استفاده از نیروی آن درآمده است.

پس از کشاورزی دام‌داری نیز در این شهرستان اهمیت بسیاری داشته است. دام و فرآورده های دامی و لبنی از جمله تولیدات این بخش است. هم‌چنین شوشتر یکی از قطب‌های مهم تولید آبزیان در سطح ایران بوده که در حدود دو سوم کل ماهی‌های استان خوزستان در شوشتر تولید وبه بازار کشور عرضه می‌شود.

مشخصات جغرافیایی

شهرستان شوشتر با ۳۵۳۸ کیلومتر مربع مساحت در مرکز استان خوزستان واقع شده و مرکز آن شهر شوشتر است. این شهرستان از شمال به شهرستان های دزفول و مسجد سلیمان، از باختر به شهرستان های اهواز و دزفول و از جنوب به شهرستان های مسجد سلیمان و اهواز محدود است. شهر شوشتر با ۶/۱۷ کیلومتر مربع مساحت در ۸۵ کیلومتری شمال شهر اهواز از نظر جغرافیایی بین ۳۲ درجه و ۳ دقیقه‌ی پهنای شمالی و ۴۸ درجه و ۵۰ دقیقه ی درازای خاوری نسبت به نصف النهار گرینویچ قرار دارد. بلندی این شهرستان از سطح آب ۴۳ متر و هوای آن گرم است. مرکز شهرستان شوشتر به چند راه پیوسته است:
راه اصلی به سوی شمال باختری به درازای ۶۰ کیلومتر تا شهر دزفول
راه فرعی به سوی شمال به درازای ۳۰ کیلومتر تا شهرک گتوند
راه فرعی به سوی جنوب خاوری به درازای ۱۵ کیلومتر تا راه اصلی مسجد سلیمان- اهواز
راه فرعی به سوی جنوب به درازای ۵۲ کیلومتر تا راه اصلی مسجد سلیمان – اهواز که از راه شوشتر به درازای ۸۵ کیلومتر به اهواز پیوسته است.
فاصله هوایی این شهرستان تا تهران ۴۶۳ کیلومتر است.

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی

شوشتر در چهار هزار سال پیش از میلاد مسیح بنا شده و در هزاره قبل از میلاد «هیدالو» نام داشت. از لحاظ جغرافیایی در شمال خاوری جلگه خوزستان و حد فاصل کوهستان و دشت قرار گرفته است.

بعضی از مورخان بر این باورند که نام شوشتر از واژه «شوسا» یا «سوسا» یعنی «مطبوع» و «دلپسند» گرفته شده است و عده ای آن را «شاه شاتر» یعنی «شهر شاه» می‌دانند.

برخی شوش را به معنی خوب و شوشتر را به معنی خوب تر دانسته اند و برخی نیز آن را به مناسبت این که شش دروازه داشته است، «شش در» گفته و اعراب آن را «تستر» گفته اند.

مورخین قدیمی درباره شهر شوشتر نوشته اند: تستر شهری بزرگ، زیبا، خرم و دارای پالیزهای نیکو و باغ های عالی است.

دیدگاهتان را بنویسید